Често Задавани Въпроси

ПРОДУКТИ И ПОРЪЧКИ                                                                            

 

Как мога да потърся конкретен продукт?  

Ако искате да намерите конкретен продукт, моля, използвайте модула за търсене, който се намира в горната част на страниците. Попълнете информацията за него вижте дали е наличен в сайта сред резултатите от търсенето.  

Може ли фирма да направи поръчка във Вашия сайт?
Да, Ksh0p Bulgaria (ksh0p.com) приема поръчки и от фирми. За да получите фактура, съдържаща Вашата точна информация, моля, попълнете полетата при регистрация или по време на самата поръчка.  

Какво да направя, ако искам поръчката да бъде доставена на различен адрес, от този, който съм въвел при регистрация?  
След като съберете желаните продукти в количката системата дава възможност да въведете адрес на доставка, различен от адреса във Вашия профил. 


УПРАВЛЕНИЕ НА ПРОФИЛА

 

Не мога да си спомня паролата за профила ми. Какво да направя?  
Ако не можете да си спомните паролата, моля, използвайте опцията за забравена парола в страницата за вход.  

Как мога да променя информацията в профила си?  
За да направите промени в профила си, моля, влезте с парола и изберете опцията за актуализиране на профил, която се намира в секция Моят профил. 

Имам ли нужда от регистрация, за да правя покупки?  
Ако желаете да направите поръчка в сайта, то трябва да направите регистрация. Регистрация може да бъде направена и след като изберете продуктите си (по време на изпращане на поръчката). 

Мога ли да променям поръчката си след като я направя?  
Ако желаете да промените поръчката си, моля, свържете се с нас чрез контактната форма на сайта. Моля, въведете номера на поръчката. Номерът на поръчката можете да намерите в секцията "Проследяване на поръчка". 

Мога ли да видя историята на поръчките си?  
Да, можете прегледате всички поръчки, правени през сайта ни чрез секция "Проследяване на поръчка". 


ОБЩИ ВЪПРОСИ

 

Бих искал да закупя продукт, който не е наличен. Как мога да го направя?  
За повече информация относно наличността на продукта, моля, свържете се с нас чрез контактната форма в дъното на страниците на сайта. 

Бих искал да получа допълнителна информация, която не е налична в сайта. Какво да направя?  
Моля, използвайте контактната форма на сайта, за да се свържете с нас.


ПОТВЪРЖДЕНИЕ И ДОСТАВКА

 

ПОТВЪРЖДЕНИЕ

След направена поръчка, наш служител ще се свърже с Вас между 10:00ч. и 17:00ч. за потвърждаване на продукта.


ДОСТАВКА

Поръчаните от Вас продукти ще бъдат пакетирани и изпратени максимално бързо. Ние използваме услугите на куриерите SPEEDY и ЕКОНТ. Цената на доставката за цялата страна е между 4 и 8 лв. и не е включена в цените на сайта.
Срока за доставка е до 10 работни дни след потвърждаване на поръчката.
За спешни доставки се доплаща в зависимост от срока на изпълнение съответно с +50% или +100%.

Ако сте от населено място което не може да бъде обслужено от куриерската фирма с която работим съществува вариант да ви изпратим поръчката до най-близкият град директно в офиса на куриера и вие да я вземете оттам.

Към момента предлагаме единствено плащане на куриера който ви достави пратката. 


ВРЪЩАНЕ НА СТОКА

 

НАЙ-ДОБРАТА ГАРАНЦИЯ

Искаме да сте щастливи всеки път когато купувате от нас. Ако не харесате това, което сме ви изпратили, информирайте ни.  Ние ще ви заменим или възстановим парите за всеки продукт, който не е персонализиран.  За нашите персонални продукти ние гарантираме 100% за материала и труда.  Ако желаете, можете да ни ги върнете в оригиналната им опаковка и състояние за замяна, отстъпка или връщане на парите ви. Това е нашият ангажимент за перфектната услуга към клиентите ни.


ВНИМАНИЕ! 

При получаване моля, отворете пакета ПРЕД куриера. В случай, че продуктите Ви са повредени ще ви бъде сменен безплатно. В противен случай замяната ще е за ваша сметка.


НАШАТА ПОЛИТИКА НА ВРЪЩАНЕ 

За възстановяване на продукт купен от нас можете да ни го върнете в 7 дневен срок в оригиналната опаковка и състояние ( без носени и прани ). Моля включете пояснение какво точно желаете - замяна, подмяна или връщане на парите. Също искаме да знаем, каква е причината за връщането на продукта за да подобрим качеството на нашите продукти и услуги. Ако върнете продукт заради наша грешка в размера, цвета или изработката ние ще ви го заменим безплатно. В противен случай дължите транспортните разходи.

Имайте предвид ,че персонализираните и пригодени продукти не могат да бъдат върнати или разменени с изключение на случайте при дефект на материала или грешка при изработка на щампата.

ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ НА 0889 828 497

  
  

  

Абонамент

 
Желаете ли да получавате имейл съобщения относно намаления, специални оферти или нови продукти?